Suojaa ajoneuvosi tulevalle kesäkaudelle!

Suojaa ajoneuvosi tulevalle kesäkaudelle! Vaikka talven kuukausia on vielä edessä, on hyvä suunnata katseet jo kohti kevättä. Ei aikaakaan, kun aurinko alkaa lämmittää ja päivät pitenevät kuin huomaamatta. Se aiheuttaa monille kutkuttavaa tunnetta aloittaa viimein kesäkauden harrastukset! Toistaiseksi suurin osa matkailuautoista, asuntovaunuista ja veneistä on edelleen talviteloilla, mutta pian nekin voidaan kaivaa halleista aktiiviseen käyttöön. Mutta missä kunnossa ajoneuvot ovat pitkän talven jäljiltä?

Talvivarastoon valmistautuminen

Veneiden kohdalla talvitelakointi tapahtuu keleistä riippuen syys- tai lokakuussa. Syysmyrskyt voivat olla laiturissa oleville veneille kohtalokkaita, siksi onkin hyvä olla ajoissa liikkeellä. Mikäli veneessä on jonkinlaiset sisätilat, niiden tyhjentäminen kannattaa tehdä joko vesillä tai maissa. Kun vene on pois vedestä, sen pohja tulisi pestä. Muuten lika pinttyy pohjaan ja kylkiin. Itse pesuoperaatioon palaamme myöhemmin. Jos vene peitetään pressulla, kannattaa varmistaa, että ilma vaihtuu riittävästi. Näin ehkäistään homeen ja muiden kasvustojen hyökkäykset. Pressun päälle asennettu harjas ohjaa lumen pois veneen päältä.

Matkailuautojen ja asuntovaunujen talvisäilytys säästää myös monelta murheelta. Tärkeimmät vinkit ovatkin varmaan tyhjennys sekä puhdistus. Toki säilytyksen kannalta halli on ihanteellisin, mutta matkailuauto kestää ulkosäilytystäkin. Liian tiivis suojaaminen aiheuttaa yhtä lailla veneen tapaan kosteusvaurioita, jos ilma ei pääse liikkumaan. Matkailuajoneuvosta tulee tyhjentää vesijärjestelmä ja jättää sisätiloihin kosteudenkerääjiä. Ulkopuolen pesu ja pinnoitekyllästys kuuluu lisäksi toimenpiteisiin ennen talvitaukoa.

 

Käyttöönotto keväällä

 

Riippuen siitä, millaisessa varastotilassa vene tai asuntovaunu on ollut talven säilytyksessä voi siihen olla kertynyt hyvinkin pölyä ja mahdollisesti muuta likaa. Tehokas pesu ennen reissuun lähtöä kannattaa tehdä heti sopivana hetkenä ulkona ja hyvän sään sattuessa kohdalle. Painepesurista on luonnollisesti iso apu, mutta toki pesu onnistuu hienosti myös käsin sienen, ämpärin ja harjan avulla. Lämpimässä kevätkelissä pesu voikin olla oikein mukavaa ajanvietettä. Pesun ohella ajoneuvo kannattaa ehdottomasti käsitellä Nanoprofi® -pinnoitteella. Pinnoite on kemialliseen nanoteknologiaan perustuva tuote, joka muuttaa käsiteltävän pinnan pintajännitystä niin, ettei sen sisään pääse esimerkiksi vesi, öljy tai lika. Ennen pinnoitekäsittelyä esimerkiksi juurikin veneen tulee olla huolellisesti pesty. Siihen oivallinen tuote on  Alkoholipohjainen esipuhdistusaine

Useimmiten veneet ja matkailuajoneuvot ovat käyttöpinnoiltaan GRP-materiaalia, eli lasikuitua tai lasikuituvahvistettua polyesteriä. Tämän lisäksi niissä on paljon muita muovipintoja. Nanoprofi® on nimenomaan kehitetty käytettäväksi erilaisille sileille muovi- ja lasikuitupinnoille autoista peräkärryihin ja veneistä hevostrailereihin. Kovassa kausikäytössä ja erityyppisissä sääolosuhteissa ajoneuvojen pinnat ovat rasituksessa, mutta Nanoprofin® kaltainen pinnoite antaa ihanteellisen suojan jopa useaksi vuodeksi. Lasikuidun kohdalla ulkokerros on useasti tehty gel coatista, joka ei kestä samaan tapaan kuin auton tai moottoripyörän pintamaali.

 

Ongelmallinen UV-säteily

Niin ihana kuin kevään ja kesän lämmin aurinko onkin, on sen miinuspuolena haitallinen UV-säteily. Mitä enemmän liikkumisesta teillä tai vesistöissä nauttii, sitä enemmän UV vaikuttaa myös ajoneuvon pintoihin. Säteily himmentää ajan kuluessa värin kirkkautta ja takertuu kiiltoon. Ilman happi yhdessä UV-säteilyn kanssa aiheuttavat muovipinnalle pieniä hilseileviä halkeamia, jotka etenevät yhä syvemmälle kerroksiin tehden tuhojaan. Ilmansaasteet ja maantielika imeytyvät materiaaleihin vahingoittaen pintoja lisää.

Auringonpalvojat käräyttävät ihonsa helposti kesäisin rannalla lekotellen. On harhaluulo, että vaikkapa tuuli vähentäisi UV:n tehoa. Etenkin veneiden kohdalla veden pinta tehostaa UV-säteilyn vaikutusta. Lasikuidusta valmistetut veneet kestävät UV-säteilyä paremmin, kuin esimerkiksi tavallinen muovi. Silti lasikuidunkin väri haalenee ja pinta voi haurastua. Sama koskee matkailuautoja sekä asuntovaunuja, joilla voidaan tehdä kesän aikana pitkiäkin reissuja ja välillä nekin seisovat camping-alueilla, jotka ovat vesistöjen rannoilla. Tästäkin syystä Nanoprofi® -pinnoite on äärettömän tärkeä, sillä se antaa tehokkaan suojan UV-säteilyä vastaan.

 

Hevostrailerit kulkevat säässä kuin säässä

Yksi usein huomiotta jäävä kuljetuskalusto on hevosharrastajien trailerit, jotka kulkevat ympäri vuoden säässä kuin säässä. Raveja järjestetään niin kesällä kuin talvellakin ja silloin tällöin hevostenkin tulee käydä eläinlääkärin klinikalla hoidettavana. Hevostrailerit säilytetään yleensä ulkona, sillä niiden varastointi on vaikeaa – etenkin jos tallilla on monien eri omistajien kulkupelejä.

Hevostrailerienkin kohdalla UV-altistuminen on runsasta, mutta myös kosteus ja katon ulkopinnalle kerääntyvä sammal voi olla ongelmaksi. Nanoprofi® -pinnoitekäsittely onneksi auttaa myös tämän suhteen! Sammal on helppo pestä pois pinnoitteen ansiosta. Hevosen kannalta lämpöeristetty lasikuitutraileri on kuitenkin kaikin puolin miellyttävä vaihtoehto, sillä se pitää hyvin pakkasen ja helteen loitolla.

Simppeli tuote, mutta suuri hyöty

Nanoprofi® -pinnoite on vaivaton käyttää, joten hyvinkin pienellä vaivalla saa suojan, joka säästää aikaa ja vaivaa pitkäksi aikaa! Aine voidaan levittää käsin tai kiillotuskoneella, mikäli käsiteltävä alue on suurempi. Yksi suurimmista nanopinnoitteen hyödyistä on se, että se pitää juurikin kosteuden sekä lian poissa. Kosteus on hyökätessään sopivassa kohteessa ikävä, sillä se voi kaikesta huolimatta hiipiä mm. veneen rakenteisiin. Vanhemmissa veneissä lasikuidun sisällä on vaneria. Kosteus taas aiheuttaa vaurioita talven pakkasilla.

On hyvä pitää mielessä, että hyvin pidetty ja huollettu peräkärry tai vene on aina jälleenmyyntiarvoltaan parempi sekä tietenkin pidempään omistajiensa ja käyttäjiensä ilona! Eipä aikaakaan, kun kevät koittaa ja sen jäljissä niin odotettu kesä. Tutustu tuotteeseen täällä.

Valikko