Puhdista ja pinnoita aurinkopaneelit – säästät sekä aikaa että vaivaa

Sähköyhtiöt ovat viime vuosina saaneet kritiikkiä sähkön hinnoista, etenkin pelkistä siirtokustannuksista, jotka saattavat olla jopa varsinaista sähkön hintaa suuremmat. Tästä syystä moni kotitalous pyrkiikin saavuttamaan jonkinlaisen riippumattomuuden oman sähköntuotannon kautta. Yksi näistä vaihtoehdoista on aurinkoenergia.

Aurinkopaneelit kasvattavat vuosi vuodelta suosiotaan. Kyseisen energiamuodon tuottaminen on puhdasta ja päästötöntä. Paneelit voi asettaa rakennuksen katolle tai seinälle tai pihamaalle. Tilaa ne tarvitsevat noin 6-8 m2 per kWp ja jotta hyöty olisi maksimaalinen, paneelit tulisi asentaa talon eteläpuolelle. Energian kerääminen ei tuota päästöjä tai pidä ääntä, kuten vaikkapa tuulivoima ja paneeleja käyttämällä ehkäistään myös ilmaston lämpenemistä. Yhdysvaltalaisten tutkimukset mukaan aurinkopaneelit jopa nostavat kiinteistön arvoa. Suomessa aurinkoenergiajärjestelmien suosio perustuu kustannusten laskuun ja ympäristöystävällisyyteen.

Aurinkopaneeleihin kertyy ajan kuluessa luonnosta sekä ympäristöstä erilaista likaa ja roskaa, joka vähentää paneelien tehoa käsitellä valo energiaksi. Paljas ihmissilmä ei useinkaan näe likakerrosta, mutta puhdistamaton pinta vähentää järjestelmän tehokkuutta jopa 15 % verran. Paneelien lähistöllä sijaitsevat puut eivät tietenkään saisi varjostaa, mutta kaikesta huolimatta lehtiä voi lennellä paneelien pintaan tuulen mukana. Yksikin lehti vaikuttaa jo energian tuotannon tehoon! Entäpä muut uhkat? Ilman mukana aurinkopaneeleihin kulkeutuu mm. siitepölyä, puhumattakaan ohilentävien lintujen tai hyönteisten eritteistä. Kannattaa lisäksi huomioida, että katolla sijaitseville paneeleille tulee savupiipusta tuhkan jäämiä. Ne olisi hyvä puhdistaa aurinkoenergiajärjestelmästä vuosittain.

Paneeleihin tehoa puhdistuksella

Millä aineilla sitten aurinkopaneelien pesuun on järkeä lähteä? Kyseessä on kuitenkin suhteellisen arvokas sijoitus ja herkkää tekniikkaa. Vastaus on OneSystem -puhdistusainetiiviste, joka on tarkoitettu nimenomaan aurinkopaneelien pesuun. Tuote on hellävarainen, mutta siinä oleva syväpuhdistava ominaisuus vaikuttaa tehokkaasti ja poistaa likaa fotogalvaanisilta pinnoilta palauttaen paneeleihin takaisin täydet tehot. OneSystem -puhdistusaine on omiaan poistamaan aurinkopaneeleista öljyisyyden, noen sekä muut ympäristön mukana tulleet saasteet. Omasta turvallisuudesta tulee muistaa huolehtia, mikäli paneelit ovat korkealla, esimerkiksi katolla.

Totta kai OneSystem -puhdistusaine sopii muillekin pinnoille, kuten lasille, muoville sekä metallille. Mikäli asunnosta löytyy kattoikkuna, on huomattavasti miellyttävämpää, että se on puhdas ja tuo huoneeseen luonnonvaloa sekä tunnelmaa. Näin se myös tehostaa sisävalaistusta. OneSystem -puhdistusaineen käyttö on vaivatonta. Ensin se levitetään puhdistettavalle pinnalle. Riippuen lian vahvuudesta, pinta puhdistetaan ensin vedellä, jonka jälkeen se on pestävissä varovaisesti hangaten. Aurinkopaneelien kohdalla tulee olla varovainen, ettei paneelien pinta naarmuunnu. Lopuksi huuhdellaan.

Nanopinnoitteella vähemmän vaivaa

Jotta pesun tulos säilyy mahdollisimman pitkään, tulee puhdistetut pinnat käsitellä nanopinnoitteella. Nanoprofi® -nanopinnoite on lasipinnoille tarkoitettu kemialliseen nanoteknologiaan perustuva pinnoitekäsittely. Pinnoite antaa pitkäkestoisen suojan muuttamalla käsiteltävän pinnan pintajännitystä niin, ettei sen sisään pääse esimerkiksi vesi, öljy tai lika. Epäpuhtaudet voidaan pestä helposti pois käyttäen vain vettä tai märkää pyyhettä. Pinnoitekäsittely toimii ennalta ehkäisevänä toimintana, sillä jatkossa säästyy aikaa ja rahaa, kun pesuaineita ei juuri tarvita. Niinpä aurinkopaneelit, kattoikkunat tai kasvihuoneet pysyvät pinnoitesuojan ansiosta puhtaana jopa pelkän sateen vaikutuksesta.

Tutkimusten mukaan bakteerit elävät pidempään lasisella pinnalla, kuin vaikkapa puisella. Nanopinnoite torjuu bakteerien, levän ja sammaleen muodostumista. Tuote ei sisällä silikonia, vahaa tai öljyä, mutta antaa kuitenkin täydellisen tehokkaan suojan kestäen niin kylmää kuin lämmintäkin.

Nanopinnoitteen vaikutusaika riippuu millaista kuormitusta käsitelty pinta kohtaa, mutta keraamisilla kohteilla se on noin 10 vuotta. Kun pinnat ovat pesty OneSystem -puhdistusaineella, Nanoprofi® -aine levitetään tuotteen mukana tulevalla sinisellä liinalla ja annetaan kuivua. Noin 10 minuutin kuluttua kiillota pinta huolellisesti valkoisella kiillotusliinalla. Tunnin kuluttua suojakerros saavuttaa hylkivän ominaisuutensa ja pinta on käyttövalmis. Kirkkautta kevään odotukseen!

Valikko